A legtöbb embernek a pihenést, a családdal töltött meghitt, bensőséges pillanatokat, a lelassulásra és feltöltődésre módot adó nyugalmat jelenti a karácsonyi szünet és az évvége. Az élet azonban ilyenkor sem áll meg: számos olyan munkakör létezik, ahol az ünnepi szezonban is kifejezetten nagy a pörgés. és ilyenkor is szükség van a diákokra. Ezek közé tartoznak az ügetőszilveszter jegyszedői és fogadókasszásai.

Az évvégi szezont legalább részben munkával töltők közé tartoznak azok a diákok, akik szívesen vállalnak alkalmi munkát, amelyekre az ünnepi időszakban nyílik lehetőség. Ebben a periódusban megannyi rendezvényre keresnek például embereket különböző munkakörökbe, legyen szó akár ruhatáros, pultos, felszolgáló vagy akár hostess feladatokról. Ebbe a sorba tartozik az ügetőszilveszter, amely már az 1999-es kezdtetek óta épít a fiatalokra és az egyetemi hallgatókra. Krebs András, a Kincsem Nemzeti Kft. marketingvezetője szerint a jó kommunikációs készséggel megáldott, tanulékony, gyors, precíz, mosolygós fiatalok bevetése elengedhetetlen egy sikeres rendezvényhez. „Leginkább talpraesett jegyszedőkre és problémamegoldó fogadókasszásokra van szükségünk, amelyek felelősségteljes munkák, hiszen közvetlen, az elégedettséget érdemben befolyásoló kapcsolatot jelentenek a vendégekkel” – teszi hozzá. A diákok nagyon szeretik ezeket az évvégi munkákat, ráadásul az izgalmas, pörgős műszak este nyolckor véget ér, így onnantól már a bulizásé a terep.

Szintén nagy intenzitással üzemelnek az üzletek: karácsony előtt az ajándékokat vásárlók, utána a meglepetésekkel elégedetlenek rohamozzák meg a boltokat. Emiatt ezekben is megnő ilyenkor a kereslet a diákmunkára. „Akárcsak az év egyéb szakaszaiban, ilyenkor is a fizetés és a helyszín elérhetősége alapján döntenek a diákok egy-egy konkrét álláslehetőségről” – mondja Pataki Zoltán, az euDiákok Iskolaszövetkezet elnöke. Szintén meghatározó szempont, hogy volt-e korábbi tapasztalatuk az adott munkahellyel. Pataki Zoltán szerint előszeretettel térnek vissza oda, ahol már ismerik a körülményeket, megfelelőnek tartják őket, elégedettek velük a munkaadóik, és esetleg ennek hangot is adnak.

„Vannak olyan bolti partnereink, ahol sok tanuló állandó, visszajáró foglalkoztatottnak számít: számolnak velük a hivatalos bolti beosztásban, az is előfordul, hogy a belső rendezvényekre is meghívják őket” – teszi hozzá Pataki Zoltán, aki úgy véli: a munkavállalók belső utánpótlásának is egyre gyakrabban használt eszköze a diákmunka.

Abban, hogy az ünnepek tájékán adódó alkalmi feladatok kiemelt népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében, természetesen az is szerepet játszik, hogy sokan már túl vannak a vizsgáikon, illetve az iskolai szünidőben nagyobb a ráérésük.

2021.12.28.

2021. december 28.

Kérjen tőlünk visszahívást!