Főleg a kékgalléros munkakörökben mutatkozó akut deficiten segíthet, hogy kilenc unión kívüli országból egyszerűsített eljárással hozhatnak Magyarországra külföldi munkavállalókat a minősített munkaerőkölcsönzők. Az ennek gyakorlatba ültetéséhez szükséges tudnivalókat az euJobs HR-Group gyűjtötte össze.

Az akut, főleg a szakképzettséget nem igénylő területekre kiterjedő munkaerőhiány orvoslására a kormány még 2017 májusában tárta szélesre a kaput a szerb és az ukrán munkavállalók előtt, akiket onnantól egyszerűsített eljárással lehetett behozni Magyarországra. Azóta főként autóipari beszállítókhoz, logisztikai területre és az építőiparba érkeztek munkavállalók, 95 százalékuk kékgalléros munkakörökbe, jellemzően munkaerőkölcsönzés keretében, de olyan is akadt, akit közvetlenül a foglalkoztató vett fel. Ezen a téren meghatározó a munkaerőkölcsönzők szolgáltatásaiban fellelhető rugalmasság: olyan együttműködési platformokat alakítottak ki Ukrajnában és Szerbiában, amelyek révén a dinamikus bővülés is kezelhető volt.

Kiszélesedő lehetőségek

A szakmai szervezetekkel, az érdekképviseletekkel és a munkaerőkölcsönzőkkel egyeztetve a kormány úgy döntött, hogy további országokat von be az egyszerűsített eljárásba. Ezek a két korábbi mellett a következők: Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró és Vietnám. Miközben Ukrajnában és Szerbiában összesen 51 millióan laknak, a mostani bővítésben érintett országok össznépessége meghaladja a 500 milliót. Ebből adódóan akár nagyszámú munkaerő is érkezhet ezekről a területekről – egyáltalán nem mindegy azonban, hogyan.

A sikeres integráció első lépéseként alaposan elő kell készíteni a harmadik országbeli állampolgárok érkezését, ami konkrét, a munkahelyre, a munkakörnyezetre, a kollégákra, a vezetőkre vonatkozó teendőket, szisztematikus felkészítést jelent. Hiszen nem csupán munkakultúrában várhatók eltérések: gondolni kell a nyelvi akadályokra, az eltérő vallási szokásokra, az életviteli sajátosságokra. Utóbbiak akkor sem hagyhatók figyelmen kívül, amikor például a majdani szállásukat készítjük elő. Gyakorlatilag lokációtól függetlenül érvényes, hogy az egy országból érkezetteket érdemes egy helyen elszállásolni, és a megfelelő körülmények mellett gondoskodni számukra munkaidőn túli programokról, illetve olyan helyi segítőkről, akik a mindennapokban is támogatni tudják őket, főleg a kezdeti időszakban.

Segítség a legjobb helyről

A munkahely, a munkakörnyezet, a kollégák és a vezetők felkészítésében is kézzelfogható támogatást nyújt az euJobs HR-Group, amely a közelmúltban szerzett minősített foglalkoztatói tanúsítványt. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gazdasági volumen, a legalább 500 fős foglalkoztatotti létszám, az 50 millió forintos biztosíték letétbe helyezése, dedikált szakemberek megléte, nemzetbiztonsági ellenőrzés stb. Az euJobs HR-Group támogatása kiterjed az összes, a munkába álláshoz szükséges hivatali ügyek intézésére, többek között az adózással vagy a társadalombiztosítással összefüggő kérdésekre, a mindennapi problémák menedzselésére, vagy a feladatok ellátásához szükséges dokumentációk lefordítására.

A szervezettség olyan helyzetekben is jó megoldást kínál, mint amilyen a nyelvi akadályok áthidalása. Miközben az említett országok közül a Fülöp-szigetekről érkezők beszélnek angolul (ahol ez is hivatalos nyelvnek számít), a többiek esetében az euJobs HR-Group biztosít csoportonként egy-egy olyan munkavállalót, aki beszél angolul. A teljes folyamat átfutási ideje 2-4 hónap, de ez országonként eltérő. Miközben például a vietnámi állam intézményesen felkészült a munkaerőexportra, és ezt aktívan műveli is, a többi országban helyismerettel és HR-ismeretekkel rendelkező lokális toborzópartnerekkel fogja behozni a munkaerőt az euJobs HR-Group.

Előnyök a befogadónál

Azon túl, hogy a toborzástól a munkába állásig minden terhet levesz a megbízó válláról, az euJobs HR-Group a külföldi állampolgárok egyszerűsített munkába állításával stratégiai megoldást nyújt a munkaerőhiányra. A cégcsoport ugyanis arra számít, hogy a kívülről behozott munkaerő létszámát lényegesen dinamikusabban lehet bővíteni, mint a szűkösen rendelkezésre álló, kevéssé mobilis magyar munkavállalókét. A Távol-Keletről érkezők esetében ráadásul jó eséllyel kisebb fluktuációval kell számolni, mert ők jellemzően egy-másfél-két év határozott időre érkeznek Magyarországra. Az a tény, hogy a távol-keleti emberek sokkal szabálykövetőbbek, pontosabbak, precízebben követik az utasításokat, feltehetően tovább növeli a vonzerejüket a potenciális foglalkoztatók körében.

2022. július 7.