Fogyatékkal élők foglalkoztatásának segítése

Az euJobs-HR Group nem csupán a szavak szintjén biztosít jövedelmező elfoglaltságot minden munkaképes és dolgozni akaró 16-99 éves embernek: annak az igyekezetnek is aktív részese, amely társadalmunk megváltozott munkaképességű tagjait segíti hozzá ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessenek, így a munka világában is megtalálják a helyüket.

Azért is támogatjuk a magunk módján a beilleszkedésüket, mert meggyőződésünk, hogy a kiegyensúlyozott élethez lelki és anyagi értelemben is mindenkinek szüksége van egy jó munkahelyre. Olyanra, ahol elfogadnak és megbecsülnek minket, ahol megőrizhetjük saját személyiségünket, egyediségünket.

Ezért döntöttünk úgy, hogy együttműködésre lépünk a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, valamint a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével. Az erről szóló megállapodást a fogyatékossággal élők idei világnapján, 2021. december 3-án írunk alá.

Információk fogyatékos emberekről

December 3-a a fogyatékos emberek nemzetközi napja. A világ lakosságának 15%-a fogyatékossággal él. A 2011-es népszámlálás során hazánkban a népesség 4,9 % vallotta magát fogyatékosnak (önbevallás). A 2016-os mikrocenzus szerint hazánkban közel 1,5 millió ember mérsékelten vagy súlyosan korlátozott egy vagy több mindennapi tevékenységben

 

Fogyatékossági típusok

 • autizmus spektrum zavar
 • beszédfogyatékosság
 • értelmi fogyatékosság
 • hallássérülés
 • látássérülés
 • mozgáskorlátozottság
 • siketvakság
 • pszichoszociális fogyatékosság

A fogyatékos emberekkel kapcsolatos helyes szóhasználat befolyásolja az érintettek társadalmi megítélését, a helyes kifejezések használata pedig a velük való kommunikációt. Helyes szóhasználat pl. a „fogyatékos” vagy „fogyatékossággal élő” ember. Ne főnévként használjuk a valamilyen fogyatékosságot kifejező szavakat, tegyünk mellé mindig jelzőt: fogyatékos ember, siket munkatárs, vak ügyfél, stb!

A fogyatékos emberek számos szemléletbeli, fizikai és info-kommunikációs akadály miatt nem tudnak másokkal azonos alapon munkát vállalni.

A ’megváltozott munkaképességű személy’ meghatározást kizárólag a foglalkoztatás területén alkalmazzák. A megváltozott munkaképességű személy fogalomkör magában foglalja az egészségkárosodott és a fogyatékossággal élő személyeket is.

A fogyatékos emberek társadalmi részvételét NEM értelmi, érzékszervi, mozgásszervi, stb károsodásuk akadályozza, hanem az, hogy a körülöttünk levő épített környezetet, információs és technológiát, termékeket és szolgáltatásokat az ő igényeik figyelembe vétele nélkül alakították ki.
Számos olyan megoldást élvez ma mindenki, amelyet a fogyatékos emberek igényeire válaszul építettek be pl. okos telefonba:

 • a rezgő üzemmód fontos a hallássérült használók számára, hisz pl. egy üzenet érkezését teszi érzékelhetővé
 • a telefonkészülék betű nagyságainak beállíthatósága elengedhetetlen a gyengénlátó felhasználó számára
 • a gyorsbillentyűk használata a telefonon segítséget jelent a gyerekek, értelmi fogyatékossággal élő vagy pl. demens felhasználók számára
 • az üzenetek szövegének lediktálási lehetősége biztosítja az írásos kommunikációt azok számára, akik kézmozgása nehezített
 • az ikonok használata segítséget nyújt az értelmi fogyatékos és autista embereknek az alkalmazások felismerésében.

Ezek és más telefon funkciók nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a fogyatékos emberek is kommunikációra tudják használni a telefont, miközben ezek a funkciók mindenki számára kényelmet nyújtanak. „Ami a fogyatékos emberek számára nélkülözhetetlen, az mások számára kényelmes.”

Az egyetemes tervezés mód figyelembe veszi a lehetséges felhasználók legszélesebb körének igényét, a módszer eredményeként elkészült terméket, környezetet, applikációt, szolgáltatást mindenki használhatja. A munkaeszközök beszerzésében fontos szempont kell, hogy legyen.

A világon számos híres ember (művész, politikus, fizikus, stb.) élt vagy él fogyatékossággal. Gyakran nem is tudunk fogyatékosságukról, de nem is az volt fontos, hanem amit alkottak. Gondoljunk csak Andrea Bocelli énekesre, aki megvakult, vagy Beethovenre, aki hallássérült volt. Ők is bizonyítják, hogy nem az számít, hogy milyen képességekkel nem rendelkezünk, hanem az, hogy melyekkel igen.
Minden embernek szüksége van segítségre, így a fogyatékos embereknek is. Ha ilyet látunk, akkor kérdezzük meg őket, hogy hogyan tudunk segíteni, ne próbáljuk meg kitalálni helyettük.
A fogyatékos embereknek, ugyanúgy mint ép embertársaiknak, joguk van a magánéletre, házasodhatnak, családot alapíthatnak, dolgozhatnak, szórakozhatnak, táncolhatnak, sportolhatnak, dolgozhatnak, stb. Ezek gyakorlásához azonban meg kell teremteni számukra a feltételeket.

Hallássérültség

A hallássérült emberek számára a hallható információ látható vagy más módon érzékelhető formában jut el. A siket emberek jelnyelvet használnak. A nagyothalló emberek a beszélt, hangzó nyelven kommunikálnak. A hallókészüléket használó társaink számára a háttérzaj jelent problémát. A hallássérült emberek támaszkodnak a szájról olvasásra, ezért a megfelelő fény biztosítása szükséges a kommunikációjukhoz. De pl. a csengő hang helyett fényjelzés, telefon hívás esetén pedig a rezgő üzemmód használata juttatja el a szükséges információt.

Látássérültség

A látássérült emberek számára az információ hallható vagy tapintható információ formában jut el. Braille írást olvasnak, vagy pl. a számítógép használatához szövegfelolvasó szoftvert (pl. Jaws) használnak. Sokan közülük fehér bottal és/vagy vakvezető kutyával, vagy személyi segítővel közlekednek. Önálló közlekedésüket vakvezető sávok támogatják.

Mozgáskorlátozottság

A mozgáskorlátozott emberek mozgását segédeszköz segítheti (kerekesszék, mankó, stb.). Sose mondjuk, hogy kerekesszékbe kényszerült, hiszen ez adja meg számukra a mozgás szabadságát. Számukra az a környezet biztosít egyenlő esélyeket, amelyben nincsenek fizikai akadályok (pl. szintben való be-, és kijutás épületekből, valamint az azokban elhelyezett tárgyak elérhetősége, a segédeszközhöz nagyobb tér biztosítása, stb)

Értelmi fogyatékosság

Az értelmi fogyatékos emberek esélyegyenlőségéhez nagy hozzájárul a könnyen érthető információ, így az egyszerű nyelvezet és a szimbólumok használata. Velük való kommunikációban használjunk rövid, egyszerű mondatokat. Ne használjunk idegen, ritka szavakat.

Autizmus

Az autizmus spektrumzavarral élő emberek számára nehézséget okozhat a társas érintkezés, vannak közülük, akik nem, vagy nehezen tudnak kapcsolatot kialakítani. Beszédjük, ha kialakul, gyakran nem kölcsönös. A zajok mérséklése, a hirtelen felvillanó fények kiküszöbölése, a könnyen érthető jelzések (piktogramok, ábrák) támogatják önálló életvitelüket.

Pszichoszociális fogyatékosság

Pszichoszociális fogyatékossággal élő személy, minden olyan személy, aki hosszan tartó mentális károsodással él, amelyek kölcsönhatásban a társadalmi környezet attitűdbeli és más akadályaival akadályozzák a másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalásban. Számukra jelentős akadályt jelentenek azok a stigmák, amelyek ma az átlagostól eltérő pszichológiai viselkedésű, az átlagostól különböző pszichés tapasztalásokat megélő emberekkel szemben fennállnak.

Siketvakság

A siketvak emberek azok, akiknek egyszerre látás- és hallássérülése van. Látás- és hallásmaradványuk olyan mértékű, hogy az a kommunikációt, a tájékozódást és az információszerzést jelentősen nehezíti. Az információ tapintható formában is való biztosítása fontos számukra.

Beszédfogyatékosság

Beszédfogyatékosság a beszéd különféle rendellenességei és a vele összefüggő írás-olvasási hibák. A beszédfogyatékos személyek kommunikációját támogató technológiák teszik lehetővé kommunikációs táblákon vagy elektronikus eszközökön keresztül általában képek, grafikus ábrák, betűk és szavak megjelenítésével.

A fogyatékos emberek számára fontos

 • az egyenlő bánásmód a munkavállalásban
 • az akadálymentesség biztosítása a tömegközlekedéshez, az épületekhez és egyéb építészeti infrastruktúrákhoz
 • az akadálymentesség biztosítása a mindenki számára biztosított információhoz, kommunikációs technológiákhoz és szolgáltatásokhoz
 • a mindennapi élethez szükséges termékek akadálymentességének biztosítása
 • a befogadó, őket egyenrangúnak tekintő közösség
 • a befogadó, szükségleteiket másokkal azonos alapon figyelembe vevő jogszabályi környezet

 

Zárásként: A fogyatékosság nem ismer határokat. Bárki, bármikor válhat tartósan vagy ideiglenesen fogyatékossá élete során. Az, hogy hogyan éljük életünket bármilyen károsodással, az dönti el, hogy a társadalom hogyan gondolkodik rólunk és mennyire hozzáférhető a fizikai, információs és kommunikációs környezet.

Az emberek különbözősége érték, gazdagítja társadalmunkat.
A munkaadók és munkavállalók esélyt adhatnak a fogyatékos embereknek arra, hogy megmutathassák képességeiket a munka világában, ill. abban, hogy befogadó munkahelyi környezetben dolgozhassanak. A megváltozott munkaképességű személyek óriási potenciális lehetőséget nyújtanak a gazdaság előrehaladására a szakmai tudásukkal.

Minden ember függ másoktól, nincs kiszolgáltatott és független társadalmi csoport. Szükségünk van egymásra.

Ünnepeljük együtt a fogyatékos emberek nemzetközi napját!

euJobs Kft.
www.eujobs.hu
adószám:13567116-2-17
7361 Kaposszekcső, Liget lakótelep 10.
+36 1 225 7313
[email protected]
euDiákok Iskolaszövetkezet
www.eudiakok.hu
adószám:13282572-2-17
7361 Kaposszekcső, Liget lakótelep 10.
+36 1 225 1533
[email protected]
Nyugdíjtöbblet K.NY.SZ.
www.nyugdijtobblet.hu
adószám: 26112118-2-17
7361 Kaposszekcső, Liget lakótelep 10.
+36 1 443 3822
[email protected]
Bisnode tanusitvany
Szakmai együttműködő partnerünk!
Szakmai együttműködő partnerünk!