1. Mit jelent és kiket érint a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége?

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a munkát vállaló 25 év alatti fiataloknak, amennyiben a jövedelmük nem éri el a 2021. évi 7. havi nemzetgazdasági átlagbért.
(Az adókedvezmény automatikusan megilleti az iskolaszövetkezeteknél dolgozó külföldi diákokat is.)
Ezt a fiatalok abban a hónapban vehetik utoljára igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

2. Milyen összegű havi jövedelemig érvényesíthető az adókedvezmény?

Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában bruttó 433 700 forint volt.

3. Mi a teendő, ha a fiatal jövedelme meghaladja a havi adómentesség mértékét?

Ha a 25 év alatti fiatal jövedelme meghaladja a 433 700 forintot, a különbözet összege után adóznia kell, és a jövedelmeket összevontan kezeli a szabályozás. Ha a fiatalnak több helyről is van jövedelme, akár különböző jogcímek által is, az ő felelőssége, hogy összeszámolja és eldöntse, melyik kifizetőjének tesz nyilatkozatot arról, hogy részben vagy egészben nem kéri az adókedvezményt.

4. Mit kell tennie a cégcsoportunknál munkát vállaló 25 év alatti fiatalnak, ha nem kívánja igénybe venni az adómentességet?

Ha a fiatal az euDiákok iskolaszövetkezeten keresztül dolgozik és elmúlt már 18 éves, saját webfiókjában tud nyilatkozni arról, hogy nem kéri a személyi jövedelemadó-mentességet. A 18 év alatti euDiák papíron nyilatkozhat a szülő beleegyezésével.

Ha a 25 év alatti fiatal az euJobson keresztül vállal munkát, és nem kívánja igénybe venni az adómentességet, e-mailben vagy személyesen, ügyfélszolgálatunkon nyilatkozhat.
A nyilatkozat az adott év végéig, de legfeljebb a 25. életév betöltésének hónapjával bezárólag érvényes, ám ezt a munkát vállaló fiatal vissza is vonhatja vagy módosíthatja, akár már a nyilatkozattétel hónapjában is.

5. Hogyan tájékoztatjuk az adómentességről cégcsoportunknál, az euDiákoknál, illetve az euJobsnál munkát vállaló 25 év alatti fiatalokat?

A cégcsoportunknál, az euDiákoknál, illetve euJobsnál munkát vállaló 25 év alatti fiatalokat online csatornáinkon, honlapunkon, közösségi oldalainkon, illetve e-mailben tájékoztatjuk.

2022. január 18.