Az őszi időszak a diákmunkásokat foglalkoztató iskolaszövetkezetek számára „csúcsidőt” jelent, de nem feltétlenül pozitív értelemben. Szeptemberben kezdődik el az időszak, melynek során jelentősen visszaesik azoknak a diákoknak a száma, akik a tanévkezdést követően is munkát vállalnak. Mit lehet ilyenkor tenni, és miért lehet jó döntés az év többi részében is a diákmunkaerő?

Szövetkezetek szerepe

A nyári főszezon valóságos Paradicsom a munkát kereső fiataloknak a változatos munkalehetőségeket és a rugalmasságot tekintve egyaránt. Ugyanakkor, mint mindenben, ebben is lehetnek buktatók, így Cégcsoportunk hangsúlyozza többek között a szerződéskötés fontosságát. Az iskolaszövetkezetek segítséget nyújtanak a szervezett és biztonságos munkavállaláshoz a partnerek és a diákok számára is.

Hogyan alakulnak a bérek?

A fizetés pozícióktól függően változik, de a mindenkori minimálbérhez alkalmazkodik.  A januártól bevezetett személyi jövedelemadó mentesség mellett idén a béremelési hullám is segítette a diákokat a kiemelt pénzkeresésben. Egyre több cég szánta rá magát a fizetésemelésre és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik ősszel is.

Egyrészt azért alakulhatott szerencsésen a diákok fizetése, mert a 25 év alattiak számára bevezetett adókedvezmény túlnyomó többségüket érintette. Az euJobs HR-Group adatai alapján Cégcsoportunknál az első félévet tekintve a számfejtett diákok száma is nagyot ugrott az előző év azonos időszakához képest, több mint 48%-kal növekedett. Ugyanakkor nemcsak az szja-mentesség javított a fizetéseken, hanem egyre több cég dönt úgy, hogy megemeli a diákmunkások órabéreit, ezzel is motiválva őket a munkavállalásra. Az egyes területeket tekintve az adataink azt mutatják, hogy átlagosan 200-300 forinttal növelték a cégek az órabéreket. Ez a tendencia pedig várhatóan az ősz folyamán is kitart, hiszen egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a diákok megtartása nekik is érdekük, amire a jelenlegi gazdasági helyzetben a béremelés az egyik legalkalmasabb eszköz. Munkáltatóként érdemes a diák foglalkoztatottak béremelését megfontolni.

Mit hoz az ősz?

Ami biztos, hogy jellemzően továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. Az euJobs HR-Group 18 éves szakmai tapasztalata alapján viszont úgy véli, hogy ebben a helyzetben a legkézenfekvőbb, ha a munkáltatók az alternatív foglalkoztatási formák felé is nyitnak. Ilyen többek között a diákmunka is.  Miért érdemes továbbra is emellett dönteni? Mert gyors, rugalmas és járulékmentes. Válasz az alkalmi vagy hosszútávú munkaerőigényre, ezen túl pedig tökéletes megoldás az utánpótlás kinevelésére is. Számos olyan pozíció van, ami nem igényel gyakorlott szakembert, és betanítást követően egy lelkes, dolgozni akaró diák is el tud végezni. Ez pedig jóval költségkímélőbb a cég számára is. A diákmunkás főleg az egyszerűbb, de ugyanolyan fontos munkakör betöltésére alkalmazható, amihez a kompetenciái is megfelelnek. Nem utolsó sorban a cégnek nem kell magasabb költségen normál munkaerőt alkalmazni. Mindemellett, ha diákszövetkezeten keresztül vannak alkalmazva, akkor nem érinti őket táppénz, szabadság vagy fizetett ünnep, mivel ebben az esetben a diákmunka szociális adómentes.

Az Eduline körképe szerint a felsőoktatásban tanulók nagy része idén még a tavalyinál is nagyobb kiadásokkal számol, kezdve a lakbérrel és az élelmiszer árakkal, a szórakozási lehetőségekkel. Az állami ösztöndíjaknál egyelőre azonban nem lehet emelkedéssel számolni, szemben a diákmunkások bérével. Átlagosan havonta 200 ezer forintból tudnának megélni a megkérdezettek válaszai szerint. Ez az összeg ugyanakkor nem egy lehetetlen küldetés, ha az említett béremelést is figyelembe vesszük. Jelenleg az Eurostudent felmérése szerint a nappali tagozatosok bevételeinek kevesebb mint 20 százalékát teszik ki szociális támogatások, tanulmányi vagy egyéb ösztöndíjak. A legtöbb pénzt, közel 50 százalékot, a családtól kapják, a maradékot pedig diákmunkákból, részmunkaidős állásokból és más jellegű támogatásokból gyűjtik össze.

Hogyan lehet motiválni a fiatalokat?

A nyári időszakban nagyobb a merítés a diákok tekintetében, ugyanakkor nem lehetetlen az év további részében sem motiválni őket. Ahogy azt korábban írtuk, a béremelés egy a lehetséges eszközök közül, amikkel célt lehet érni. Ugyanakkor cégünk HR vezetőjének véleménye szerint – ahogy arra már utaltunk – a diákmunkából való utánpótlás, kinevelés a foglalkoztató cégek mellett a diákok számára is remek lehetőség lehet. Ez pedig egy másik motivációs faktort jelent, hiszen diákként bekerülni egy céghez, majd esélyt kapni, hogy végig járja a ranglétrát megtartó erővel bír. Így megnő annak a valószínűsége, hogy ne csak egy bizonyos időszakra vállaljon munkát. Ezáltal már a cég is tud alapozni egy potenciális teljes értékű munkaerőre, aki ismeri a belső rendszerét. A diák pedig motiválttá válik, ha lebeg előtte egy karrier út. Valószínűleg a legtöbb cég ki tud emelni olyan eseteket, amikor diákmunkásból teljes értékű munkatárssá avanzsálódott egy kollégájuk. Cégcsoportunk arra törekszik, hogy win-win szituációkat teremtsen és hiszünk benne, hogy a diákfoglalkoztatás ilyen helyzeteket tud teremteni.

2022. szeptember 26.