Több cikkünkben is igyekeztünk már megoldást találni a jelenleg is aktuális munkaerőhiányra, mely tapasztalataink szerint igen sok céget érint. Hiszünk benne, hogy több oldalról is lehetséges mérsékelni ezt a hiányt, például alternatív foglalkoztatási formák mérlegelésével.

Kitértünk már arra, hogy a diákfoglalkoztatás miért lehet hasznos választás, most pedig a karrierút másik végét vizsgáljuk meg: a nyugdíjasokat.

Mindez Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetünkön keresztül gördülékenyen megvalósítható. Ez a foglalkoztatási forma a nyugdíjban részesülők számára kínál munkalehetőséget, miközben a dolgozói hiánnyal küzdő munkaadóknak munkaerőt biztosít. Öregségi vagy korkedvezményes nyugdíjban részesülők (nők esetében 40 év munkaviszony után) vehetik igénybe, szövetkezeti regisztrációval. Ezt hivatalosan visszafoglalkoztatásnak nevezzük. A nyugdíjas ezáltal kikerül a teljes munkaidős foglalkoztatásból, melynek két útja van: 

  1. Az első lehetőség, hogy a nyugdíjas munkavállalót nyugdíjszövetkezeten keresztül foglalkoztatják tovább a cégnél 4 vagy 6 órában, és vagy ugyanazt a pozíciót viszi tovább egymaga – az említett csökkentett munkaórában – vagy alkalmaznak mellé egy fiatalabb munkavállalót, akit mentorál és átadja a megszerzett tudást neki.
  2. A másik lehetőség, ha a munkáltató úgy dönt, hogy nyugdíjas munkaerőt szeretne foglalkoztatni egy olyan pozícióban, ami 4-6 órában elvégezhető. Ez jellemzően könnyű irodai munkát jelent. Ebben az esetben munkatársaink toboroznak számára nyugdíjas munkaerőt.

Számos nyugdíjas rendelkezik alapszintű informatikai, számítógépes ismeretekkel, mely az adminisztratív feladatok elvégzéséhez kiválóan alkalmas. Sok esetben ezek a munkák otthonról is elvégezhetőek, amit a nyugdíjasok is előnyben részesítenek. 

Miért alkalmazzon nyugdíjas munkatársat?

Akár már meglévő kolléga visszafoglalkoztatása esetén, akár toborzott nyugdíjas foglalkoztatása esetén a többéves tapasztalat megléte egyértelműen a legnagyobb előny, ami mellettük szól. Előbbi esetében továbbá az sem elhanyagolható, hogy a munkáltató ismeri a dolgozót, és a dolgozó is jól ismeri a folyamatokat, valamint a céget.

Jó döntés tehát, ha elkötelezett, megbízható és tapasztalt dolgozókra van szüksége, illetve, ha csökkentené a munkavállalóval járó adminisztrációt!

Miért érdemes nyugdíjasként ezt a megoldást választani?

A legkézenfekvőbb válasz a legális módon történő nyugdíjkiegészítés. Ugyanakkor jó döntés, akkor is, ha továbbra is kamatoztatná szaktudását, csak éppen rugalmas keretek között és kisebb adóterhek mellett, hiszen a jövedelmet mindössze 15% személyi jövedelemadó terheli, más közteher nem.

Miben segít a Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet?

Amennyiben már meglévő munkatársat szeretne a Szövetkezetünkön keresztül visszafoglalkoztatni, akkor a nyugdíjas dolgozó NAV felé való bejelentését, a szerződéskötését, a bérszámfejtését és a kifizetését is munkatársaink végzik, így ezek a terhek lekerülnek a válláról. Abban az esetben viszont, ha nyugdíjast szeretne toborozni a cégéhez, akkor az említett folyamatokon felül a toborzást és a kiválasztást is Cégcsoportunk végzi.

Felkeltettük érdeklődését? Kattintson weboldalunkra, és kérjen ajánlatot szakértőinktől!

 

2022. december 16.