A munkaerőpiac folyamatos változásai és a munkaerőhiány új lehetőségeket teremtenek a nyugdíjasok számára, így toborzásuk is egyre népszerűbbé válik. Hogy milyen előnyökkel jár nyugdíjas kollégát foglalkoztatni, arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, most viszont azt mutatjuk be, hogyan lehet ezt a korosztályt megszólítani és mik a preferenciáik a munkahelyválasztás során.

A nyugdíjas munkaerő szerepe

Magyarországon 2023-ban 110 ezer nyugdíjas dolgozott, és a számuk növekedése jelentős munkaerő-tartalékot jelenthet. A szépkorúak különböző munkakörökben helyezkedhetnek el, az adminisztrációtól kezdve a könnyű fizikai munkákig. Motivációik között pedig az anyagi szükségleteken és a rugalmas munkaidőn túl a közösségi kapcsolatok és a fontosságérzet is szerepelnek​.

Toborzási stratégiák

  1. Célzott hirdetések: Érdemes olyan platformokon hirdetni, ahol a nyugdíjasok aktívak, például nyugdíjas csoportokban, közösségi oldalakon – egyre népszerűbb az ő köreikben is ezeknek a használata, aktívak, gyakran kommentelnek az egyes hirdetésekhez.
  2. Személyes jelenlét: Még mindig nagyon fontos lábát adja a toborzásnak a személyes találkozások lehetősége, ennek a korosztálynak az esetében pedig még inkább hasznos lehet például a különböző börzéken való megjelenés, ahol közvetlenül feltehetik kérdéseiket.
  3. Rugalmas munkakörülmények: A nyugdíjasok preferenciáit a toborzásnál is célszerű szem előtt tartani: legtöbben rugalmas munkaidőt és részmunkaidős lehetőségeket keresnek, de a home office lehetőség is egyre vonzóbbá teszi a pozíciókat a számukra. Ritka, mikor egy nyugdíjas teljesállású munkára jelentkezik, ha mégis, akkor nem feltétlenül heti öt napban gondolkoznak és gyakran keresik a délelőtti műszakokat.
  4. Könnyű megközelíthetőség: Mindemellett nagyon fontos a munkahely elhelyezkedése is, hogy ne kelljen 1-1,5 órát utazni, míg beérnek a munkába.
  5. Mentorprogramok: Ha megvannak a potenciális kollégák, érdemes számukra mentorprogramokat létrehozni, mely segíti a generációk közötti együttműködést, összecsiszolódást. Bizonyos pozícióknál kifejezetten hatékony lehet, ha a nyugdíjas munkavállalók megoszthatják tudásukat és tapasztalatukat a fiatalabb kollégákkal. Ez növeli az elkötelezettséget és elősegíti a tudásmegosztást.

Összegzés

A nyugdíjas munkavállalók toborzása nemcsak a vállalatok számára jelent előnyt, hanem lehetőséget ad az időseknek is, hogy aktívak maradjanak és továbbra is értéket teremtsenek. A megfelelő toborzási stratégiák alkalmazásával a vállalatok kiaknázhatják a nyugdíjas munkavállalókban rejlő lehetőségeket: tapasztalatukat, szakértelmüket, munkamoráljukat, miközben támogató és rugalmas munkakörnyezetet biztosítanak számukra. Érdemes lehet akár egyéb atipikus foglalkoztatási formákkal kiegészítve fontolóra venni, például diák munkaerő mellé. Ha Ön is szeretne nyugdíjas munkavállalókkal dolgozni, ne habozzon! Forduljon hozzánk még ma, és ismerje meg lehetőségeinket Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetünkön keresztül!

2024. június 20.