A nagyon várt, ám váratlan hirtelenséggel érkező kormányzati enyhítés mellett a legnagyobb hazai kuponos kedvezményt nyújtó vásárlási akciósorozat robbantotta fel a diákmunka iránti keresletet. Az alapos felkészülésen és a minden korábbit felülmúló rugalmasságon túl azonban működő és megnyugtató megoldásra is szükség volt az egy légtérben tartózkodó vásárlókra vonatkozó szabályok betartásához.

„Jó ideje készültünk a nyitásra, nem tévesztve szem elől a hagyományosan kiugró forgalmat generáló kuponnapokat sem, így nem ért minket váratlanul, hogy a bejelentést követően szinte azonnal kinyithattak az üzletek” – mondja Komáromi Zsófia, az LPP Hungary Kft. HR vezetője. A divatáruboltokat üzemeltető lánc magyar leányvállalatának szakembere elárulta azt is, hogy a rendkívül gyors reakció érdekében egy este leforgása alatt 150-170 főt kellett mozgósítani. Egy nappal később pedig már 350 emberre volt szükség a vásárlási ünnep miatt beinduló nagyüzemhez, akik közül 40-50 volt a hirtelen beugró diák.

Akik pár nappal korábban még nem tudták, mert nem tudhatták, hogy pontosan mikor kezdenek. „A diákjaink rendkívüli nyitottsággal viszonyultak a bizonytalan helyzethez, hiszen csak előtoborzást végezhettünk, azt kommunikálva, hogy a felkínált lehetőség az újranyitás esetére szól” – fogalmazott Bartkevics Anett, az euJobs HR-Group diákfoglalkoztatási üzletága, az euDiákok vezetője. A cég megrendelői az első napra csupán néhány tucatnyi igényt jeleztek, ám ez a szám a következő nap a két és félszeresére, egy nappal később a három és félszerezése, újabb 24 óra elteltével pedig az ötszörösére nőtt.

Bartkevics Anett szerint a mostani pandémiás időszakban mindennél értékesebbé vált a sebesség. Az euDiákok pedig ismét kimaxolta a rugalmasságot: 48 órán belül tudott eleget tenni a hirtelen megsokszorozódó munkaerőigényeknek, amelyeket a váratlanul gyors kormányzati enyhítés mellett az ország legnagyobb kuponos vásárlási programja is táplált.

Hasonló rugalmasság jellemezte a megrendelőket is, noha a bejelentés pillanatáig csak készültségben lehettek, semmi biztosat nem tudván a nyitás részleteiről. Komáromi Zsófia is a flexibilitást tekinti a zökkenőmentes nyitás egyik katalizátorának, miközben arra is fel kellett készülniük, hogy – az érvényes szabályoknak megfelelően – limitálják az üzletekben tartózkodó vásárlók számát. Ezt az LPP Hungary üzleteiben többnyire kölcsönzött diákok végzik, akik közül sokan állandó, visszajáró foglalkoztatottak: bár szerződésben az őket közvetítő euDiákokkal vannak, a kapcsolatot közvetlenül az üzletvezető tartja velük, benne vannak a hivatalos bolti beosztásban, és az sem ritka, hogy a bolti személyzet belső rendezvényein is részt vesznek.

„Egy tucatnál is több példa van rá, hogy valaki diákként kezdett nálunk, és miután befejezte a tanulmányait, állományba vettük, majd első eladó, üzletvezető helyettes lett, később pedig az egész boltot rábíztuk, de olyan is akad, aki a látványtervező irányba ment el” – meséli Komáromi Zsófia, aki szerint a munkavállalói utánpótlás egyik releváns csatornája lehet a rátermett diákok foglalkoztatása.

Bartkevics Anett más megrendelőknél is lát hasonló tendenciát. „Egyre többször tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink főállásúként foglalkoztatják tovább a kiközvetített diákok közül a legígéretesebbeket. Azzal, hogy jártasságot szereznek az adott cég működésében, elsajátítják a vállalati kultúra alapjait, megsokszorozzák a saját értéküket az adott megrendelő szempontjából egy kívülről érkező pályakezdővel szemben” – hangsúlyozza az euDiákok vezetője.

2021.04.12.

 

Sajtómegjelenések:

hrportal.hu

A hirtelen nyitás felpörgette a diákmunkát is

kamaraonline.hu

A kiskereskedelmi cégek körében megnőtt a kereslet a diák munkavállalók iránt

hellovidek.hu

Kedvező kilátások: megnőtt a kereslet a diákmunka iránt az újranyitás miatt

profitline.hu

Kapkodnak a diákmunkásokért a kiskereskedelemben

mti.hu

A kiskereskedelmi cégek körében megnőtt a kereslet a diák munkavállalók iránt

webradio.hu

A kiskereskedelmi cégek körében megnőtt a kereslet a diák munkavállalók iránt

haszon.hu

DIÁKKÉNT DOLGOZNÁL? KAPKODNI FOGNAK ÉRTED!

profession.hu

Ötszörös igény diákokra az újranyitás napjaiban

penzcentrum.hu

Óriási az igény ezekre a munkavállalókra: nélkülük tényleg nincs újranyitás

piacesprofit.hu

Újranyitottak a boltok – nem akármi robbantotta fel a diákmunkát 

profitline.hu

Ötszörös igény diákokra az újranyitás napjaiban

MTI:

Budapest, 2021. április 16., péntek (MTI) – Az elmúlt napokban több száz diáknak tudtak állást biztosítani a kiskereskedelemben, ugyanis a szektorban tevékenykedő cégek körében az újranyitás miatt megnőtt a kereslet a diákmunka iránt – közölte az euJobs HR-Group, amely a diákok toborzását végezte.

Április 7-étől kinyithattak az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzletek és újraindulhattak a szolgáltatások, miután Magyarországon a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. Az enyhítés a teljes kiskereskedelemre hatással volt, hiszen minden üzletben be kellett vezetni a négyzetméter alapú létszámkorlátozást, amelynek értelmében a boltokban 10 négyzetméterenként 1 vásárló tartózkodhat.

A közlemény szerint a nagyon várt kormányzati enyhítés mellett a legnagyobb hazai kuponos kedvezményt nyújtó vásárlási akciósorozat miatt nőtt meg a diákmunka iránti keresletet.

A közleményben Bartkevics Anett, az euJobs HR-Group diákfoglalkoztatási üzletága, az euDiákok vezetője elmondta, hogy a megrendelőik április 7-re még csak néhány tucatnyi diákot igényeltek, ez a szám a következő nap a két és félszeresére, egy nappal később a három és félszerezése, újabb 24 óra múlva viszont már az ötszörösére nőtt.

Közölték, hogy így végül a szektornak több száz diákra volt szüksége, akiket el is tudtak helyezni.

A közlemény idézte Komáromi Zsófiát, az egyebek közt a Reserved és a Sinsay divatáruboltokat üzemeltető LPP Hungary Kft. HR vezetőjét, aki elmondta, hogy a kormány bejelentését követően szinte azonnal kinyithattak az üzletek. A rendkívül gyors reakció érdekében egy este alatt 150-170 embert kellett mozgósítani, egy nappal később pedig már 350 emberre volt szükségük a vásárlási ünnep miatt beinduló nagyüzemhez, akik közül 40-50 volt a hirtelen beugró diák. A tanulóknak jellemzően az a feladata, hogy a szabályoknak megfelelően korlátozták az üzletekben tartózkodók számát.

Az euJobs HR-Group szerint az általuk toborzott diákok főként hétvégén, rugalmas beosztásban tudnak munkát vállalni, napi 8 órás munka mellett, a napi bérük pedig általában bruttó 8800 forint.

A 2004-ben alapított euJobs-HR Group, 100 százalékban magyar tulajdonú cégcsoport, amelyhez tartozik egyebek mellett a diákokat foglalkoztató euDiákok Iskolaszövetkezet, a felnőtteket kölcsönző és közvetítő euJobs, továbbá a nyugdíjasokat foglalkoztató Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet.

2021. április 12.