A vállalkozások különböző megoldásokat keresnek és találnak arra, hogy a legdrágább költségüket: a munkavállalókból fakadó költségeket optimalizálják. Sok megoldás születik, egyik sem szektor specifikus, sem univerzális: láthatunk fizetés nélküli szabadságot, a jogszabályok adta lehetőségek kihasználását (minimálbér alatti bejelentést), a leállások miatti kevesebb óraszámra való bejelentést. De mit kezdhetünk ebben a kiszolgáltatott, napról napra változó helyzetben?

A munkáltatók számára most nem túl kedvező a helyzet. Azt nem tárgyalva, hogy a járványhelyzet miatt mennyi bevételkiesés súlytja a vállalkozásokat, mindemellett a fluktuáció is nagyon drága. Egy munkavállaló pótlása több százezer forintba is kerülhet, de ha többen állnak fel egyszerre, azt már milliós költségként könyvelhetik el, nem beszélve az esetleges leállási kényszerről, a minőség zuhanásáról, elégedetlen fogyasztókról, akiket végleg elveszíthetünk. Egy munkavállaló elvesztése és pótlása számokban mérhető, és kimutatható!

A túlterhelt munkavállalók már nem bírják sokáig!

Általános tendencia, hogy a megszorítások túlterhelik a munkavállalót. Sokan akár két három pozíciót is visznek, mert a normál munkaóraszámokat vagy állományt leépítették, mégis napról napra több a feladat. Ráadásul a kiesések miatt egy munkavállalónak nem elég egy pozíciót ismernie, a pótlások okán szintén több pozícióba is szükségesek az ismeretek.

Az egészségügyi kockázatokat is figyelembe kell venni. Jogilag a munkavállaló félelemből nem tagadhatja meg a munkavégzést, de sokan okkal aggódnak. Ez az ok is nagy munkaerő átrendeződést eredményez, új munkavállalók megjelenése ezen területeken. Vannak, akik máshogy gondolkodnak, család fentartóként máshogy kell gondolkodniuk, el kell tartaniuk a családot, ezért bármilyen munkát bevállalnak.

A magasabb bér lehetősége, a jobb pozíció, igényesebb munkakörnyezet, az új kihívások és kevesebb teher és feszültség mind olyan okok, amik elcsábíthatják a munkavállalókat.

A megoldás a rugalmas foglalkoztatásban rejlik

A diákmunka, mint atipikus foglalkoztatási forma tökéletes megoldást nyújt ezen helyzetek orvoslására. A foglalkoztatás rugalmas, egyik napról a másikra egy főtől egészen tömegek mozgósíthatók és ugyan ilyen gyorsan és egyszerűen lehet őket leépíteni az állományból, amennyiben nem lesz szükség a munkaerőre. Beosztásunk is igazodik az adott pozíció működéséhez. Magyarországon a diák foglalkoztatás a leggazdaságosabb forma, a munkáltatói járulék 0%. A diákok koruk- és friss tanulmányaiknak köszönhetően agilisek, könnyen tanulnak, rendkívül fogéknyak és nagyon lelkesek. A diákmunka tehát a tökéletes megoldás a mostani kiszámíthatatlan helyzetre.

Miben segíthetünk Önnek!

[ninja_form id=11]
2020. augusztus 24.