A januártól bevezetett személyi jövedelemadó mentesség mellett idén a béremelési hullám is segítette a diákokat a kiemelt pénzkeresésben. Egyre több cég szánta rá magát a fizetésemelésre és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik ősszel is.

Arról már a nyári dömping előtt is írtunk, hogy jó szezonra számíthattak, akik diákmunkára jelentkeztek több okból is, a prognózisunk pedig beigazolódott. Egyrészt azért alakulhatott szerencsésen a diákok fizetése, mert a 25 év alattiak számára bevezetett adókedvezmény túlnyomó többségüket érintette. Eszerint, a korhatár alatt, ha a jövedelem havi bruttó 433.700 forintig terjed, akkor a munkavállaló szja-mentességet élvez.

Az iskolaszövetkezetek keretében végzett diákmunka esetében a bruttó béreket eddig is csupán az szja terhelte, így a munkát vállaló tanulók nettó bére jelentősen emelkedhetett idén. Az euJobs HR-Group adatai alapján Cégcsoportunknál az első félévet tekintve a számfejtett diákok száma is nagyot ugrott az előző év azonos időszakához képest, több mint 48%-kal növekedett.

Ugyanakkor nemcsak az szja-mentesség javított a fizetéseken, hanem egyre több cég dönt úgy, hogy megemeli a diákmunkások órabéreit. Az egyes területeket tekintve Cégcsoportunk adatai azt mutatják, hogy az adminisztrációs munkát végzők bruttó órabére 1250-ről 1450 forintra, fizikai munkák esetében 1300-ról 1700 forintra, az informatikai, illetve mérnöki területek esetében egyaránt 1700 forintról 2000 forintra emelkedtek a bérek. Ebből is jól látszik, hogy átlagosan 200-300 forinttal növelték az egyes cégek a fizetéseket.

Ez a tendencia pedig várhatóan ősszel is folytatódni fog, hiszen egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a diákok megtartása nekik is érdekük, amire a jelenlegi gazdasági helyzetben a béremelés az egyik legalkalmasabb eszköz. Munkáltatóként érdemes a diák foglalkoztatottak béremelését megfontolni. Szeptembertől, az iskolakezdéssel a jelentkezők száma várhatóan csökkenni fog az előző évek tapasztalatai alapján, viszont a fizetések emelése erre is megoldást nyújthat.

2022. augusztus 26.