Folytatjuk cikksorozatunk következő és egyben utolsó részével, amelyben ismertetjük a legfontosabb információkat arról a 9+6 távoli országról, ahonnan könnyített feltétételekkel érkezhetnek munkavállalók Magyarországra. Fontos átgondolni ezt az új, és még kiaknázatlan lehetőséget, mely orvosolhatja az itthoni munkaerőhiányt. Ebben a cikkben további 7 országot mutatunk be az előzőekben már megszokott szempontrendszer szerint, a korábbi írásunkat ITT tekintheti meg.

9. Kirgizisztán – Főváros: Biskek

Populáció: 6,2 millió fő
Hivatalos nyelv: kirgiz, orosz, az angolt pedig kevésbé beszélik.
Vallás: iszlám
Középfokú oktatás: 4 év középiskola kötelező. A szakképzés háromféle tanfolyamon keresztül zajlik. A szakoktatás szakmai líceumokban és műszaki szakkollégiumokban folyik.
Valuta: kirgiz szom
Havi átlagbér (forintba átszámolva):          126 113 Ft
Utazási információk: Plusz 4 óra időeltolódás van Magyarországhoz képest. A főváros és Budapesti közötti távolság 4287,6 km. Közvetlen repülőjárat nincs, 1 átszállással van lehetőség az országba utazni.
Repülőjegy ára*: 120.000 Ft

*370 Ft-os EUR-val számolva

10. Kolumbiai Köztársaság – Főváros: Bogotá

Populáció: 49 millió fő
Hivatalos nyelv: spanyol, bizonyos tartományokban beszélnek csak angolul.
Vallás: római katolikus, protestáns
Oktatás: A középfokú oktatás 6-9. évfolyamra és 10. és 11. évfolyamra oszlik. Az utolsó évfolyamot követően különböző „pályát” kínálnak. A hallgatók a következő műszaki pályák egyikét követhetik: Ipari pálya (Bachillerato Industrial), Kereskedelmi pálya (Bachillerato Comercial), Pedagógiai pálya (Bachillerato Pedagógico), Mezőgazdasági pálya (Bachillerato Agropecuario), társadalmi előléptetési pálya (Bachillerato de Promoción Social).
Valuta: kolumbiai peso
Átlagbér (forintba átszámolva):            134 620 Ft
Utazási információk: Mínusz 7 óra eltolódás van Magyarországhoz képest, a fővárosok közötti távolság 9837,1 km. Közvetlen repülőjárat nincs, 2 átszállással van lehetőség az országba utazni.
Repülőjegy ára*: 270.000Ft

*370 Ft-os EUR-val számolva

11. Mongólia – Főváros: Ulánbátor

Populáció: 3,3 millió fő
Hivatalos nyelv: mongol, kevésbé beszélik az angolt
Vallás: buddhista
Oktatás: Az alapoktatás – 1. és 12. évfolyam között – a nemzeti alkotmány értelmében minden mongol gyermek számára ingyenesen elérhető és a kilencedik osztály végéig kötelező. Jellemzően az alapképzés mind a 12 évfolyamát egy iskolában nyújtják. Egyes vidéki területeken azonban előfordulhat, hogy csak általános iskola vagy kombinált általános-alsó középiskola létezik, amely után a tanulóknak az aimag központba vagy Ulánbátorba kell menniük, hogy közép- vagy felsőfokú intézménybe járjanak.
Valuta: mongol turik
Átlagbér (forintba átszámolva):            217 507 Ft
Utazási információk: Plusz 6 óra időeltolódás van Magyarországhoz képest. Budapest-Ulánbátor távolsága 6197 km. Közvetlen repülőjárat nincs, több átszállás van.
Repülőjegy ára*: 265.000 Ft-tól

*370 Ft-os EUR-val számolva

12. Montenegrói Köztársaság – Főváros: Podgorica

Populáció: 622,3 ezer fő
Hivatalos nyelv: montenegrói, kevésbé beszélik az angolt
Vallás: ortodox, muszlim
Oktatás: A közös akadémiai tanterv a középiskolában folytatódik. Ennek elvégzése után sok fiatal kerül a munkaerőpiacra, mert már nem kötelező a tanulás. A szűkebb középiskolai képzést preferáló fiatal felnőttek számos szakképző iskolába iratkozhatnak be, ahol az oktatás általában 3 évig tart. Ide tartozik az általános iskolai tanárképzés, a szakoktatás és a művészeti iskolák is.
Valuta: euró
Átlagbér (forintba átszámolva):            362 504 Ft
Utazási információk: A fővárosok közötti távolság 564,2 km. Közvetlen repülőjárat nincs, 1 átszállással van lehetőség az országba utazni.
Repülőjegy ára*: 25.000 Ft

*370 Ft-os EUR-val számolva

13. Oroszországi föderáció – Főváros: Moszkva

Populáció: 146,8 millió fő
Hivatalos nyelv: orosz, nagyobb településeken beszélnek angolul
Vallás: orosz ortodox, muszlim, keresztény
Oktatás: A kilencéves középfokú oktatás Oroszországban kötelező. A kilencéves program befejezése után a hallgató választhat, hogy a fennmaradó két évet a normál iskolában végzi el, vagy átmegy egy speciális szakképző iskolába.
Valuta: orosz rubel
Átlagbér (forintba átszámolva):            304 244 Ft
Utazási információk: Plusz 1 óra időeltolódás van Magyarországhoz képest. A két főváros távolsága 1.576,9 km. Közvetlen repülőjárat nincs a két ország között ugyanakkor 1 átszállással már lehetséges az országba utazni.
Repülőjegy ára*: 300.000 Ft

*370 Ft-os EUR-val számolva

14. Venezuela – Főváros: Carcas

Populáció: 28,5 millió fő
Hivatalos nyelv: spanyol, kevesen beszélnek angolul
Vallás: római katolikus
Oktatás: szocialista terv szerint.
Valuta: venezuelai bolivar
Átlagbér (forintba átszámolva):                8 639 Ft
Utazási információk: Mínusz 6 óra időeltolódás van Magyarországhoz képest. A két ország fővárosa közötti távolság 9951,7 km. Közvetlen repülőjárat nincs, 2 átszállással van lehetőség az országba utazni.
Repülőjegy ára*: 195.000 Ft

*370 Ft-os EUR-val számolva

15. Vietnámi Szocialista Köztársaság – Főváros: Hanoi

Populáció: 96,2 millió fő
Hivatalos nyelv: vietnámi, a francia nyelvet beszélik inkább, de angolul is kötelezően tudniuk kell.
Vallás: buddhizmus, taoizmus
Oktatás: A középiskola kezdetén a tanulók akkor iratkozhatnak be a szakos osztályba, ha sikeres osztályfelvételi vizsgát tesznek, amely általában matematika, irodalom vizsgából, idegen nyelv vizsgából és abból a tantárgyból áll, amelyre a hallgató specializálódni szeretne. Az ezekre a programokra beiratkozott hallgatók terhelése nagyobb, mint a normál középiskolások. A terhelés iskolánként változó, de általában a 11. osztályos tanulóknak a 12. évfolyamos kurzusokat egyidejűleg kell tanulniuk. Az egyéb képzések közé tartoznak az egyetemi szintű képzések is. Egyes iskolák odáig mennek, hogy megkövetelik diákjaiktól, hogy a 10. évfolyam végére fejezzék be a középiskolát.  Fontos kiemelni, hogy minden vietnami középiskolás diáknak le kell tennie a középiskolai érettségit.
Valuta: vietnámi đồng
Átlagbér (forintba átszámolva):            136 083 Ft
Utazási információk: Plusz 5 óra időeltolódás van Magyarországhoz képest. A két ország fővárosa közötti távolság 8070 km.  Közvetlen repülőjárat nincs Magyarországról, 2 átszállással lehet az országba utazni.
Repülőjegy ára*: 250.000 Ft

*370 Ft-os EUR-val számolva

2022. október 20.