Cégcsoportunk HR szolgáltatóként kiemelt figyelmet fordít munkavállalóinak mentális és egészségügyi jóllétére, melynek részét képezi a csapatépítő események szervezése is. Kollégáinknak emellett egyéb, kisebb csapatokat érintő programokba is bekapcsolódási lehetőséget biztosítunk, legyen szó önkéntességről, vagy futócsapatról. Ebben a cikkünkben a csapatépítés közösségformáló erejéről számolunk be, és arról, hogy egy vállalatnak miért éri meg ilyen eseményeket szerveznie a dolgozóinak!

A csapatépítés szóról a legtöbbeknek ügyességi feladatok, a sárkányhajózás vagy a közös iszogatás jut eszébe – épp emiatt gyakran nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, sőt, időpazarlásnak tartják. Holott a játékos feladatok hátterében többnyire mélyebb tartalmak vannak, amelyek a csoportkohézió megtalálását és egymás alaposabb megismerését segítik. Hiszen a nevében is benne van: egy közösséget, egy csapatot szeretnénk építeni közös értékek mentén. A csapatépítés célja a csoporton belüli hatékony együttműködés elérése, kialakítása. A közösen megoldott feladatok elvégzése közben, az együtt eltöltött idő alatt a munkatársak közös (siker)élményeket szereznek. Ez idő alatt jobban megismerhetik egymást miközben kikapcsolódnak. Sőt olyan kollégák is közelebb kerülhetnek egymáshoz, akik a hétköznapokon nem dolgoznak közvetlenül együtt.

Mi lehet csapatépítő program?

A csapatépítő programoknak gyakorlatilag a kreativitás szabhat határt, lehet egy közös főzés a munkatársakkal, érdekes feladatok megoldása, közös utazás, de a túrázás vagy társasjátékozás is nagy hatással van a közösség építésére. A lényeg: a megszokott környezettől elszakadva egy más helyszínen találkozzanak, fesztelenebb közeget megteremtve.

Milyen pozitív hatása van a munkavállalókra nézve a csapatépítőknek?

1. Szocializálódás, ismerkedés

Sok helyen a távmunka következtében a közvetlen emberi kapcsolatok megváltoztak, leredukálódtak a kollégák között. De adott esetben a csapatépítő keretében olyan munkatársak is megismerhetik egymást jobban, akik között nincs közvetlen munkakapcsolat a mindennapok során. Az irodai barátkozás, nemcsak a munkamorált növeli: segít a csapatnak hatékonyabban alkalmazkodni például az új hibrid vagy virtuális munkakörnyezethez, és megoldani a megváltozott körülmények között felmerülő problémákat.

2. A csapatteljesítmény fokozása

A csapatépítő tevékenységek a csapatmunkával járó munkahelyi projektek javítására is alkalmasak, mivel segítenek jobban megérteni egymást. A csapatépítő játékok közös elvégzése után a munkavállalók jobban megértik egymás erősségeit, gyengeségeit és érdeklődési körét. Ez a megértés segít nekik abban, hogy még jobban együtt tudjanak dolgozni a vállalat számára létfontosságú projekteken.

3. Együttműködés, és a kreativitás előmozdítása

A csapatépítők hatásának vizsgálata során az is kiderült, hogy ha jól érzik magukat az emberek egymással, sokkal kreatívabbá válnak. Egy jó csapatépítő nemcsak közelebb hozza egymáshoz az embereket, hanem hozzájárul egy kreatívabb munkahely kialakításához is.

4. Jobb kommunikáció és együttműködés

A kommunikáción és az együttműködésen való javítás az egyik legfőbb ok, amiért az emberek a csapatépítést választják. A csapatépítés egyik legjobb eredménye az, ha a tevékenységek valóban a kommunikáció javítását szolgálják. Bár ez minden iroda számára általános cél, a kommunikáció bizonyos területeire lehet, hogy összpontosítani kell.

2023. szeptember 22.