Remekül sikerült tavaly a SZIGET XS Land-ben a Nem Adom Fel Alapítvány szemléletformáló kitelepülése, melyet cégcsoportunk is támogatott az önkéntesek biztosításával. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy az idei évben is segíteni fogjuk a munkájukat. Ám ez alkalommal nemcsak a feladatok változtak, hanem az általunk biztosított önkéntesek tábora is bővült, ugyanis az euChance  programunk keretén belül is ajánlottuk a partnereinknek a lehetőséget, hogy csatlakozzanak az alapítvány segítői közé.

A tavalyi évhez hasonlóan cégcsoportunk ismét önkéntesekkel támogatta a SZIGET Fesztiválon a Nem Adom Fel Alapítvány munkáját. Az elfogadást és a nyitottságot erősíteni sokféleképpen lehet és szükséges. Ez egybevág azzal a szemlélettel, hogy a cégcsoportunk a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításához a saját eszközeivel hozzá kíván járulni. Ennek a törekvésnek a részeként alkottuk meg az euChance munkáltatói programot, melynek közösségépítő tevékenységei között a KLUB események mellett az önkéntesség is fontos szerepet kap. A KLUB elsősorban szakmai tematikus találkozóknak és szakmai rendezvényeknek ad teret, míg az önkéntes programok saját élmények és tapasztalatok megszerzésére biztosítanak különleges alkalmat. Ezek egyike volt a Nem Adom Fel Alapítvány munkájában való közreműködés a SZIGET Fesztiválon.

Az alapítvány munkatársai idén is többállomásos, játékos feladatokkal igyekeztek megismertetni a fogyatékkal élők világának egy-egy szeletét az érdeklődőkkel. Minden állomáson tapasztalati szakértők vezették a folyamatot, akik maguk is fogyatékos személyek. Az önkéntesek főként az ő munkájukat segítették, például a hatékony, gördülékeny kommunikáció érdekében, vagy az eszközök folyamatos biztosítása által.

Az állomások között szerepelt a teljesség igénye nélkül:

  • Kerekesszékes akadálypálya, ahol csak a kerék hajtásával lehetett közlekedni.
  • Ülőröplabda, ahol kipróbálhatták a látogatók, milyen lehet úgy röplabdázni, hogy közben nem használhatták az „indulók” a lábukat.
  • BeszÉLJ! – ennél az állomásnál halmozottan fogyatékos tapasztalati szakértő kollégák nem a hangjukat használták a kommunikációhoz, hanem az ujjukat, fejpálcájukat és egy táblát, amin betűk és szavak vannak.
  • Szájjal-lábban festés: Milyen lehet kéz nélkül, szájjal vagy lábbal festeni? Az állomásra látogatók festés közben megismerkedhettek igazi művészekkel, akik ezzel a technikával készítik csodaszép festményeiket.

Önkénteseink beszámolói alapján ismét elmondható, hogy csak pozitív visszajelzések érkeztek, mind a fesztiválozóktól, mind pedig a cégcsoportunk által küldött önkéntesektől. Több partnerünk fejezte ki köszönetét a lehetőségért és jelezték, hogy a jövőben több, hasonló jellegű eseményen szívesen csatlakoznak kollégáikkal hozzánk. Az XS Land valódi csapatösszekovácsoló erővel is bír, ez idén ismét bebizonyosodott. Büszkék vagyunk rá, hogy munkatásaink mellett partnereink is nagy számban éltek ezzel a lehetőséggel és közelebb kerültek egy olyan világhoz, amelyhez eddig talán nehezebben tudtak kapcsolódni.

2023. augusztus 18.