Bár sokszor írtunk és nyilatkoztunk már a 3. országbeli foglalkoztatás kapcsán most, némi idő elteltével HR szolgáltatóként úgy gondoljuk érdemes a konkrét, saját tapasztalatainkat is megosztanunk. Ezek által reméljük még közelebb kerülhet a téma azokhoz is, akik eddig bizonytalankodtak vagy nem tudták elképzelni, hogyan működik a távoli országokból való munkaerő-kölcsönzés, sőt válaszokat kaphatnak arra is, hogy milyen lehetőségeik vannak abban az esetben, ha nem minősített országokból foglalkoztatnának munkavállalókat.

2022 májusában vált Cégcsoportunk minősített kölcsönbeadóvá. Azóta rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk a távoli harmadik országbeli munkaerő-kölcsönzést tekintve, amit egy hosszabb felkészülési időszak előzött meg, melybe partnereinket is bevontuk. A tendenciák azt mutatják, hogy a munkaerő-igény egyre csak fokozódik, így valószínűleg még több cégnek kell majd felismernie, hogy a messzebbről érkező munkavállalókban mennyi potenciál rejlik.

Munkánk során 5 országból érkeznek a legnagyobb számban munkavállalók: Indonéziából, Fülöp-szigetekről, Kirgizisztánból, Vietnámi Szocialista Köztársaságból és Kazahsztánból. Jelenleg még több hónapot (4 hónap) vesz igénybe, amíg Magyarországon elkezdhetnek dolgozni, ugyanakkor jó hír, hogy a törvényalkotók ennek a csökkentését tűzték ki, így várhatóan ez az idő a közeljövőben még rövidebb lesz.

Ugyanakkor a cégek sok esetben már meglehetősen híján vannak a munkaerőnek, mikor a segítségünket kérik, így a megfelelő időzítés mindig kiemelten fontos részét képezi a projektjeinknek: a beérkező igénytől a dolgozók munkába állásáig minden folyamatot megfelelően kell strukturálni, hiszen ez az eljárás minden stádiumában többszereplős. HR szolgáltatóként minden esetben vállaljuk, hogy az előre lefektetett időpontban, az egyeztetett munkavállalói volumen megérkezik.

Külföldi munkaerő toborzása

A toborzás, kiválasztás lényegi eleme az egész folyamatnak. Elsősorban munkaköri leírások, sémák alapján a külföldi közvetítő céggel közreműködve szűrjük le a sokmilliós munkaerőpiacot, majd ezt a kört folyamatosan szűkítjük a partner bevonásával együtt. Hasznos, ha az ügyfél, már a kiválasztási szakaszban is részt vesz, ez megoldható online vagy személyes kiutazással is. Lehetőség van a munkavállalók tesztelésére is. Ugyanakkor az ügyfél teljes mértékben eldöntheti, hogy mennyire kíván bevonódni ezekbe a folyamatokba, ehhez igazodik Cégcsoportunk.

Fontos eleme a harmadik országbeli foglalkoztatásnak a hatóságokkal való együttműködés, ilyen az idegenrendészet is, akikkel folyamatos és zökkenőmentes a kapcsolattartás a munkavállalók miatt.

A nagy kérdés a legtöbb esetben persze az, hogy a megérkezett, külföldi munkaerő milyen lesz a magyarországi közegben, és hogyan válik be, hiszen hatalmas kulturális különbségekről beszélhetünk. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a munkavállaló érkezését megfelelő felkészülés előzze meg. Ugyan fizikailag akkor érkezik meg a céghez, amikor belép a kapun, de ezt rengeteg teendő kell, hogy megelőzze! Érdemes tisztában lenni a távoli munkavállalók vallási és kulturális sokszínűségével, mindezek hatással vannak a munkamoráljukra. Az euJobs HR-Group vállalja a munkahely, a munkakörnyezet, a kollégák és a vezetők felkészítésében, orientációban és integrációban is a kézzelfogható támogatást.

Akik már Magyarországon dolgoznak

Az eddigi eredményeket tekintve alacsony fluktuációról számolhatunk be és partnereink részéről is pozitívok a visszajelzések. Ennek a már említett folyamatos foglalkozás az egyik kulcsa és az, hogy mindenre éberen kell reagálni. Éppen ezért a már dolgozó munkavállalókkal belépő interjúkat készítünk a benyomásaikról, melyek segíthetnek a körülmények finomhangolásában. A munkavállalók foglalkoztatása az előre lefektetett metódusok alapján, a törvényi és technikai kötelezettségeknek megfelelően zajlik.

Ugyanakkor partnereink részéről mutatkozik igény arra is, hogy ne csupán a 15 minősített országból foglalkoztassanak munkaerőt, hanem egyéb távoli országokból is, mint például India, aki ma már a világ legnagyobb munkaerő-importőre. A piac ezen elvárásaihoz HR szolgáltatóként rugalmasan alkalmazkodunk és erre is biztosítunk lehetőséget közvetítés keretein belül.

Amennyiben Ön is munkaerő problémákkal küzd, keresse kollégáinkat és találjuk meg együtt a legjobb megoldást!

Hallgassa meg a téma kapcsán rádiós beszélgetésünket is:

2023. július 7.