Minden felsőoktatási intézményben tanuló életében megkerülhetetlen pont a kötelező szakmai gyakorlat teljesítése. Sok esetben azonban fejtörést okoz, hogy mégis hogyan kell ezt a folyamatot elindítani. A fogalmak között pedig gyakran előfordul a pontatlanság is: a gyakornoki program és a szakmai gyakorlat nem ugyanaz! Cégcsoportunk tagja, az euDiákok Iskolaszövetkezet több éve segít többek között abban is, hogy a diákok és a cégek számára szakmai gyakorlat terén win-win szituációkat teremtsen. Mindezt hogyan? Tileczky-Szokol Bianka, koordináció csoportvezető helyettes kollégánk elárulja!

Mit nevezünk szakmai gyakorlatnak és mi a gyakornoki program?

Fontos megkülönböztetni a szakmai gyakorlatot és a gyakornoki programot. Teljesen más elvárásokat kell teljesíteni, más az időtartam és toborzási oldalról is számos eltérésről beszélhetünk. A gyakornoki programot többnyire utolsó éves főiskolai vagy egyetemi hallgatók számára hirdetik meg a vállalatok egy adott területre.

A szakmai gyakorlat ezzel szemben olyan képzési program, amit kötelezően el kell végezniük a diákoknak az egyetemi éveik során. Célja az abszolutórium megszerzéséhez az adott szak képzési és kimeneti követelményrendszerében meghatározott mértékű és tartalmú gyakorlati tevékenység teljesítése.

A diákok a munkájuk közben elvégezhetik a szakmai gyakorlatot is, ennek ideje egyetemenként és szakonként változó, de általában 560 órát jelölnek meg. Iskolánkként eltérő az is, hogy milyen módon fogadják el a gyakorlat igazolását. Teljesülhet ez például karrierplatformon keresztül vagy papír alapú dokumentummal.

Hogyan épül fel a szakmai gyakorlat?

A gyakorlat elindításában minden segítséget és információt megadunk a diákjaink számára, így bátran kereshetik iskolaszövetkezetünket, azonban a szakmai gyakorlat végén kitöltendő értékeléseket a partnereknek kell elvégeznie (általában a közvetlen felettesnek). Minden esetben egyeztetjük az adott munkavállalóval, hogy az ő iskolája mit fogad el, milyen dokumentumokra van szüksége.

A gyakorlati időszak alatt a hallgatók általában 25-40 órában dolgoznak és ugyanabban a bérezésben részesülnek, mint a diákmunkájuk során. Megfigyelhető, hogy egyre többen keresnek olyan munkahelyet, ahol hosszú távon el tudnak helyezkedni és az ott töltött idő alatt az adott cég le is igazolja a kötelező gyakorlatot.

Mitől win-win a szakmai gyakorlat?

Ez idő alatt a cégeknek lehetőségük nyílik alaposabban megismerni a hallgatók szakmai képességeit, személyiségét, felmérni tudásszintjüket, problémamegoldó képességüket. Nem beszélve arról, hogy rövid idejű interjúk helyett már megalapozott információk alapján dönthetnek a jelöltek alkalmasságáról: nagyobb kockázat nélkül láthatja, alkalmas-e a hallgató a munkára. A résztvevő fiatalok belülről látnak egy munkahelyet, megtanulják az üzleti élet viselkedési normáit, az irodai eszközök használatát, a napi ügymenetet és számos munkaerő-piaci sikerességhez hozzájáruló kompetenciára is szert tesznek. Emellett meg tudják teremteni az első szakmai kapcsolataikat, azaz lehetőséget kínál a hálózatépítésre. Sok esetben a hallgatók ahhoz a céghez mennek főállásban dolgozni, ahol a szakmai gyakorlatot is végezték.

Miért érdemes szövetkezeten keresztül foglalkoztatni a hallgatókat?

A partnereink számára minden esetben ajánljuk, hogy ne csak a kötelező időszakban foglalkoztassák a diákokat, hanem akár hosszabb távon is. Ezen kívül javasoljuk, amennyiben egy diák direkt módon keresi meg cégét, a kötelező szakmai gyakorlat leigazolása kapcsán, keresse fel az euDiákok Iskolaszövetkezetet, ugyanis a rajtunk keresztül történő foglalkoztatás gazdasági és adminisztratív szempontokból is kedvezőbb, mintha ezen rövid időszakra saját állományba venné föl.

Jelenleg szövetkezetünk több egyetemmel kötött együttműködési szerződést. Természetesen amennyiben olyan felsőoktatási intézményből érkezik a diák, akivel még nincs meg a szükséges dokumentum, akkor elindítjuk a szerződéskötés folyamatát (ennek időtartama iskolánkként eltérő lehet).

Fontos megjegyezni, hogy a középiskolában lévő kötelező gyakorlatot NEM lehetséges iskolaszövetkezeten keresztül végezni, csak közvetlenül a cég és az iskola között jöhet létre szerződés.

Amennyiben Önt is érdekli a felsőoktatásban tanulók foglalkoztatása, keresse kollégáinkat!

2023. február 22.