Ghosting

Mi az a candidate ghosting? Lehetséges-e tenni az ellen, hogy a munkáltatók a kiválasztás különböző szintjein elveszítsék potenciális jelöltjeiket? Ha pedig igen akkor hogyan? Ezeket a kérdéseket igyekeztünk megfejteni.

Ismerősen csenghet a ghosting, azaz „nyom nélkül eltűnés” kifejezés, leginkább magánéleti területről, illetve a köznyelvi használatból adódóan. Ugyanakkor egyre inkább begyűrűzik a munka világába, így a toborzásba is, ugyanis létező – és költséges – jelenség már az úgynevezett candidate ghosting. Ez a kifejezés azt az esetet írja le, amikor egy munkára jelentkező minden előzetes figyelmeztetés nélkül az első néhány munkanapját követően nem megy be többet dolgozni, vagy már a kiválasztási folyamat során eltűnik. Egy közelmúltban készült LinkedIn riport szerint a toborzók 95%-a azt állítja, hogy tapasztalt már ghostingot.

De mik a leggyakoribb okok, amik meghúzódnak az eltűnések mögött? Az interjúk kapcsán álláskeresők többsége egyetért: nincs rosszabb annál, mint hogy nem világosítják fel őket kellőképpen. A LinkedIn felmérése szerint a jelöltek 48%-a frusztráltnak érzi magát az olyan munkáltatók miatt, akik nem tájékoztatják őket a leendő pozícióról teljeskörűen.

Cégcsoportunk szerint fontos, hogy már a kiválasztási folyamat során megnyerjék a jelölteket. Ehhez elsősorban transzparens kommunikációra épülő toborzási stratégiával kell indítani. Minden esetben érdemes átgondolni az alapvető tényezőket és egyértelműen kommunikálni azokat, már időben, mint például a leendő munkahely megközelíthetőségét, a munkaidőt, és a bérezést. Ezen túlmenően fontos a keretezés is, a munkacsomag tekintetében.

Csökkentheti a ghostingot, ha előzetesen a munkaerő kölcsönző cég ellenőrzi, vagy javaslatokat tesz a munkáltatóknak, hogy hogyan javítsanak a körülményeiken: több esetben felmerül a nem megfelelő munkakörnyezet. Meghatározó tényező lehet a fizikai munka esetén a hőfok, amiben órákig dolgozni kell, vagy nem elhanyagolható a légkör, a vezető, csoportvezető attitűdje.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a munkáltató számára igen költséges, ha a frissen kiválasztott munkaerő egyik napról a másikra eltűnik. Jogi szempontból, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a ghostingoló munkavállalóval szemben fellépjen, még ha nem is épp a szellemirtókat bevetve. Óvatosan kell azonban eljárni az eltűnés jellegének és körülményeinek megállapításakor.

2022. szeptember 2.