Az automatizáció és digitalizáció szerepe hangsúlyosabbá vált a logisztikában, mely a munkaerőpiacra is hatást gyakorolt. Cégcsoportunknak az elmúlt időszakban, komplex szolgáltatóként nőtt a raktárlogisztikához való kapcsolódása. Egyebek mellett ez is téma lesz az Nagyvállaltok Logisztikai Vezetőinek 17. Konferenciáján, ahol az euJobs HR-Group is részt vesz egy kerekasztal beszélgetésben.

Krátky Márk, üzletfejlesztési és üzemeltetési igazgatónk szerint a HR területén az elmúlt 10 évben több változás történt, mint az azt megelőző 20-30 évben. Ezt a változást pedig le kellett és le kell követnie a szolgáltatóknak. A logisztika egy emberközpontú szektor, még ha a rengeteg technológiai újítás miatt nem is tűnik annak. Ugyanakkor pont a technológia változása miatt egy logisztikai céget csak megfelelő emberekkel lehetséges működtetni. Kihívás munkaerőt biztosítani egy-egy ilyen vállalkozásnak, ugyanis a piacon jelentkezik egy mennyiségi és minőségi hiány is: ebből pedig a minőségi hiány, ami a problémásabb.

Az automatizáció és a munkaerő

Szakértőnk elmondta, nem tart az automatizációtól, mert úgy látja, hogy ha különböző területeken lesz is további fejlesztés, a rugalmas, kiszervezett munkaerőre akkor is szükség lesz. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az automatizáció nem azt jelenti, hogy nem kell ember például egy raktárba, csupán arról van szó, hogy a logisztikában valószínűleg jobban szétválik majd a munkaerő igény: szükség lesz olyanokra, akik egyszerűbb és nem komplex feladatokat látnak el, és kell nagyon képzett munkaerő, aki például rendszeradminisztrátorként, karbantartóként, vagy egyéb más területen támogatja ezt a rendszert.

Ehhez kell adaptálódniuk a HR szolgáltatóknak, és ezt a fajta munkaerőt is meg kell tudni találniuk, hogy kiszolgálhassák a partneri igényeket. A munkaerő stabilitásának kérdése egy gépsorral ellátott raktárban mondhatni még inkább nélkülözhetetlen, hiszen, ha nincs ott a megfelelő létszámú munkavállaló, akkor nem tud üzemelni az elvárt minőségben és kapacitással. Ebből a szempontból pedig, aki gyorsan és hatékonyan tud munkaerőt biztosítani, az felértékelődik a piacon.

Megoldások a jövőre nézve

A minőségi munkaerő kérdésére Krátky Márk megoldásnak látja a távolkeletről érkező 3. országbeli munkaerőt is oktatási folyamatokkal egybekötve. Cégcsoportunk már rendelkezik ezen a területen tapasztalatokkal, és úgy látjuk, hogy egy lojális, rugalmas, terhelhető munkabázis érkezhet Magyarországra. Az euJobs HR-Group vezető zászlóshajója, az euJobs Kft. közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik munkaerő-kölcsönzésben. Minősített kölcsönbeadó cégként teljeskörű adminisztrációt vállalnak a munkavállalási engedélytől kezdve a beutaztatás megszervezésén át, a szállás és ellátás biztosításán túl a munkavállalók szervezetbe való beilleszkedéséig. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján több olyan cég települt be Magyarországra, melynek a tulajdonosi háttere keleten van: részben Koreában, részben Kínában részben pedig más keleti országban. A HR szolgáltatóknak is meg kell tanulniuk a keleti kultúrából érkezőkkel való együttműködést.

Munkerő szempontból Cégcsoportunk igyekszik megfelelni minden olyan elvárásnak, amit a logisztika, raktárlogisztika támaszt az elkövetkezendő hónapokban, években, hogy win-win szituációkat teremtsünk.

2023. május 4.