Közeledik a nyári szezon, melynek kapcsán a munkaerőhiány újra kardinális kérdéssé válhat sok cég életében. Azt elmondhatjuk, hogy általában mindenki megbízható és stabil csapattal szeretne belevágni a szezonba, ezt viszont idejében meg is kell alapozni. A megnövekedett igények kiszolgálása kapcsán érdemes lehet munkáltatóként alternatív foglalkoztatási formák felé is nyitni. Remek megoldást jelenthet például a diákmunka, hiszen számos munkakörben, sokrétűen bevethető bázisról beszélünk. Ahhoz viszont, hogy a toborzástól a munkába állásig minden folyamat gördülékenyen folyjon, érdemes lehet egy HR szolgáltató segítségét is igénybe venni.

Nyári szezon

Aki toborzással foglalkozik, annak nem kérdés, hogy a nyári szezonra érdemes már tavasszal előkészíteni a terepet. Ezért, amennyiben már jelenleg is tisztában van nyári munkaerő igényével, úgy nem érdemes sokáig halogatni ennek megrendelését, hogy kezdésre megfelelő csapat álljon össze. Az időszakos munkaerőhiányra remek válasz lehet a diákmunka, mint alternatív foglalkoztatási forma.

A nyári főszezon valóságos Paradicsom a munkát kereső fiataloknak. Rengeteg olyan munkakör van, amely tapasztalat vagy elvárások nélkül is betölthető. Ilyen például a gyorséttermi munka, a ruhabolti kisegítés vagy a kasszázás. Ugyanakkor a nyári szünidőt megelőzi az egyetemisták esetében egy vizsgaidőszak, mely korlátozni tudja a rendelkezésre állásukat. Tapasztalataink szerint a legtöbb cég egyre rugalmasabban kezeli a beosztásokat, motiválva ezzel a diákokat arra, hogy a leterheltebb időszakaikban se lépjenek ki, maximum az óraszámaikon csökkentsenek. Diák oldalról ez egy óriási motivációs faktornak számít, hogy úgy alakíthatják a beosztásukat az adott cégnél, ahogyan azt például a vizsgáik megkövetelik. Sokkal szívesebben dolgoznak olyan helyen, ahol ezzel a rugalmassággal találkoznak.

Fontos szempont számukra továbbá a biztonság. Legyen szó szezonális, alkalmi, vagy akár hosszútávú munkáról: a diákok egyre körültekintőbbek, tudatosabbak, az iskolaszövetkezetek pedig segítséget nyújtanak a szervezett és biztonságos munkavállaláshoz. Ebben az esetben a diákok a szövetkezetekkel állnak munkaszerződésben, így minden esetben megkapják a fizetésüket.  A fizetés a pozícióktól függően változik, de a mindenkori minimálbérhez alkalmazkodik. Az IT, mérnöki, adminisztratív, pénzügyi gyakornoki pozíciókban, valamint az idegennyelv-ismeretet igénylő munkakörökben ugyanakkor az átlagnál jobban megfizetik őket.

Diákmunka egyéb alternatívaként

Egyre több cég nyitott arra a megoldásra, hogy kiemelt szellemi pozíciókra keressenek és alkalmazzanak diákot (akár informatikai, marketing vagy pénzügyi területen). Érdemes is ezen a vonalon elgondolkodni, ugyanis a diákok szinte minden esetben költséghatékonyabb alternatívát jelenthetnek a foglalkoztatás során. Bár első hallásra talán nem egyértelmű, hogy miért is lenne kifizetődő egy diákot felvenni, amikor a nyitott pozícióra főállású munkatársat keresnek, ezért az alábbiakban kifejtjük ennek gyakorlati hasznát.

A diákmunka, nem egyenlő csupán a szezonális, speciális szaktudást nem igénylő munkakörök elvégzésével, annak ellenére, hogy a nyárimunka szezon főleg erre van kiélezve. Létezik olyan formája is, melynek során kifejezetten szellemi pozícióra történik a diákok toborzása. Ebben az esetben fontos a szakirányú tanulmány, (amit az adott munka elvégzése megkövetel) vagy például a nyelvtudás. Főleg harmad vagy utolsóéves diákok az ideális jelöltek, akik a közeljövőben befejezik egyetemi tanulmányaikat. Érdemes elgondolkodni ezeknek a diákoknak a foglalkoztatásán, hiszen a folyamatban lévő szakirányú tanulmányoknak köszönhetően már rendelkeznek elméleti tudással az adott területen belül.

A diákmunkából való utánpótlás kinevelés a foglalkoztató cégek mellett a diákok számára is remek lehetőség lehet, ami motivációs faktort jelenthet számukra, hiszen diákként bekerülni egy céghez, majd esélyt kapni, hogy végig járja a ranglétrát megtartó erővel bír. Így megnő annak a valószínűsége, hogy nem csak egy bizonyos időszakra vállal majd munkát. Ezáltal már a cég is tud alapozni egy potenciális teljes értékű munkaerőre, aki ismeri a belső rendszerét. Nem beszélve arról, hogy megspórolja a magas sikerdíjakat főállású munkavállaló esetében, vagy a toborzási nehézségeket, mint az időkiesés, vagy a próbaidővel járó rizikó.

A nyáron túl – az év minden időszakában

A jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok mellett úgy véljük a munkáltatók egyre inkább nyitnak alternatív foglalkoztatási formák felé. Ilyen többek között a diákmunka is.  Miért érdemes továbbra is emellett dönteni? Mert gyors, rugalmas és járulékmentes. Válasz az alkalmi vagy hosszútávú munkaerőigényre, ezen túl pedig tökéletes megoldás az utánpótlás kinevelésére is. Nem utolsó sorban a cégnek nem kell magasabb költségen normál munkaerőt alkalmazni. Mindemellett, ha diákszövetkezeten keresztül vannak alkalmazva, akkor nem érinti őket táppénz, szabadság vagy fizetett ünnep, mivel ebben az esetben a diákmunka szociális adómentes.

EuDiákok Iskolaszövetkezetünk minden alkalommal extra erőforrásokkal készül az őszi időszakra is, hiszen a nyári szezont követően a diákok megtartására kerül át a hangsúly, hogy az iskola kezdetével, az év többi részében is munkát vállaljanak. Bár idén észrevehetően javult a munkavállalási kedv – vélhetően az áremelkedések hatására, a diákok kiadásai is megnőttek – mindazon által továbbra is fontos kérdés, hogy miként lehet motiválni a fiatalokat a munkavállalásra. A nyár után ugyanis a karácsonyi, illetve az azt megelőző dömping általában ismét a diákfoglalkoztatás felé fordítja a cégek figyelmét, viszont a vizsgaidőszak éppen ezekre a hónapokra esik, amely nehezítő tényező a toborzásban. Ugyanakkor a megfelelő bérek, bónuszok, rugalmas hozzáállás, Iskolaszövetkezetünk részéről pedig toborzási csatornáink szélesítése, nyereményjátékaink javítják a jelentkező diákok arányát.

Amennyiben Ön is diákokat szeretne foglalkoztatni, keresse az euDiákok Iskolaszövetkezet munkatársait!

2023. május 26.